Compromís proposa adquirir pous i drets d'aigua per abaratir el preu de l'aiguas potable


Es proposa comprar pous que no s’utilitzen o compartir captacions per reduir costos d’explotació en el subministrament d’aigua potable i en el rebut que es gira als usuaris.

Des del 2011, l’ajuntament de Llíria, a través d’una sentència judicial, s’ha vist obligat a pujar el preu d’aigua potable en origen a un preu de 0,08 €/m3. Un fet que ha suposat l’augment del rebut domiciliari d’aigua i que estos mesos ja s’està aplicant als usuaris de la localitat. Esta resolució judicial es d’obligat compliment per part de l’ajuntament de manera indefinida si el consistori no busca altres solucions o vies d’aconseguir nous abastiments d’aigua en origen.


Segons el portaveu de Compromís, el terme de Llíria és ric en aigua, ja que s'enclava en l’aqüífer Llíria-Casinos, amb un gran volum de recursos disponibles, si be aquest aqüífer ha tingut històricament un grau d’explotació molt alt, especialment per les extraccions per a ús agrícola.

El consum d’aigua per a reg és cada vegada menor, a causa de l’abandonament del cultiu de camps per la crisi de l’agricultura, i a les obres de modernització de regadius mitjançant la implantació del reg per degoteig.

Precisament pels dos factors anteriors, apunta García, diverses Comunitats de Regants de Llíria es troben amb greus problemes econòmics, atès que ha descendit notablement l'extensió de cultius que atenen, ja que es deixen de regar camps per no continuar amb els cultius o perquè aquests es reguen per degoteig amb aigua la Comunitat de Regants de Llíria provinent del Canal de Reg del Pantano. No podent afrontar les despeses de manteniment dels seus pous i en conseqüència es veuen obligats a plantejar-se donar de baixa aquests, amb la consegüent pèrdua de drets de reg.

A causa que existeix un grau d'explotació alt de l’aqüífer, qualsevol petició o increment de la demanda d’aigua que es plantege en este, no serà autoritzat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a costa d'un increment de l’explotació, sinó mitjançant la permuta de drets amb usuaris agrícoles que, per circumstàncies econòmiques no reguen o ho facen sobre una superfície menor de la qual tenen concedida.

Davant esta situació, Compromís ha proposat negociar amb les Comunitats de Regants dels pous de Llíria en activitat o en aquelles que tenen superfície inscrita en la Confederació i no reguen, la permuta de drets o fins i tot la compra d'aquells pous que no usen i puguen cedir amb l’objectiu de reduir el cost de l’aigua en origen i conseqüentment abaratir el rebut a l’usuari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada